Buitenspelen en sociale ontwikkeling gaan hand in hand, waarom? Omdat je tijdens het buitenspelen bijna altijd de kans hebt om te oefenen! Het is de meest voorkomende manier voor kinderen om zelfstandig (zonder hulp van volwassenen) nieuwe mensen te leren kennen naast school of sport.

Samen een fort bouwen, tikkertje spelen, de wijk verkennen of alleen de speeltuin om de hoek. Het biedt een bijzondere vorm van spel die je niet vaak in andere situaties tegenkomt. Namelijk spontaan ontstaan spel. Dit zijn de soort spelletjes die je terplekke verzint terwijl je aan het spelen bent. Soms hebben ze een doel ( wie is het eerst bij het hek?) en soms zijn ze gewoon leuk, zoals een spelletje volg de leider. 

Wanneer je samen met anderen een speelt, oefen je de samenwerking, sociale rollen, overleggen en conflicten oplossen. Allemaal vaardigheden die belangrijk zijn als je opgroeit. En, er zijn zelfs nog meer vaardigheden die je tijdens het buitenspelen kunt oefenen. Zoals: leren delen wanneer je samen speelt. Wachten op je beurt  en  het herkennen van emoties tijdens doen alsof. Hoe meer kinderen worden uitgenodigd en uitgedaagd om contact te hebben met anderen, hoe socialer deze kinderen later zullen worden en hoe sneller hun zelfvertrouwen zal groeien.

Het oplossen van conflicten is een vaardigheid waarbij kinderen soms nog wel eens ondersteuning kunnen gebruiken. Maar dit betekent zeker niet dat je als docent of begeleider het probleem voor de kinderen moet oplossen. In tegendeel, wanneer jij het oplost leren de kinderen hier zelf niets van. Als volwassene is in deze situaties jou rol die van vertaler. Je vat de argumenten van alle betrokkenen samen en benoemd de emoties die je ziet. De oplossing die daarop volgt is aan de kinderen zelf.  Hoe meer je kinderen zelf oplossingen laat zoeken, hoe beter ze hierin worden. Wat uiteindelijk leidt tot minder ruzies waarbij je zal moeten ondersteunen.

Tips voor op het schoolplein:

  • Laat kinderen zelf bedenken wat ze willen spelen. Verveling is de voorloper van creativiteit. En creativiteit leidt tot spontaan spel.
  • Probeer bij conflicten niet direct in te grijpen. Laat kinderen zelf problemen oplossen en ondersteun alleen wanneer dit gevraagd wordt. Of wanneer het uit de hand loopt.
  • Bemoei je zo min mogelijk met het spel van kinderen. Door ze zelf de controle te geven en het spel niet te verstoren geef je ze de kans om hun sociale vaardigheden te trainen.